Parlan zoekt gezinshuisouders
home

Deze pagina delen

      

‘Dit had ik veel eerder moeten doen’

Marjan Hoekzema geniet van haar leven als gezinshuisouder

Tot veertig tellen!” Marjan Hoekzema (49) heeft precies twee seconden nodig om samen te vatten wat ze de afgelopen twee jaar als gezinshuisouder heeft moeten leren. Naast moeder van een eigen gezin van drie kinderen, zorgt ze als gezinshuisouder voor pubers die om verschillende redenen niet thuis kunnen wonen. Marjan: “Dat is pittig, maar ook heel gezellig en je hoopt ze iets moois mee te geven.”
 
Gezinshuizen zijn een veilige woonplek voor kinderen die -tijdelijk- niet thuis kunnen wonen en ook niet terecht kunnen in een pleeggezin. Gezinshuisouders zijn in dienst van Parlan en stellen hun huis en gezin open voor deze kwetsbare groep.
 
“Mijn man en ik wilden altijd al naast ons eigen gezin voor pleegkinderen zorgen, maar er was altijd wel een reden om het uit te stellen. Twee jaar geleden kwam het er toch van. Het verschil met reguliere pleegzorg is dat deze kinderen allemaal een rugzakje hebben. Deze pubers zijn net als andere pubers. Ze hebben alleen extra zorg nodig en die geef ik graag. Ze hebben al een heel leven achter de rug en hun verhalen zijn soms schrijnend. Daar word ik wel eens emotioneel van. Maar laat ik voorop stellen dat deze pubers veelal lieve ouders hebben, die gewoon even niet voor ze kunnen zorgen.”
 
Marjan heeft twee zoons en een dochter die nog thuis woont. “Mijn kinderen vinden het prachtig. Bovendien geven ze gevraagd en ongevraagd advies. Als ze het ergens niet mee eens zijn krijg ik het te horen: ‘Mam, kom op zeg!’ Ik ben blij met hun tips. Het zijn ervaringsdeskundigen, toch?! En bovendien staan ze dichtbij de kinderen waar wij voor zorgen. Zo bemoeit iedereen zich met elkaar. Mijn jongste zoon onderhandelt zelfs als een van de zorgkinderen meer zakgeld wil, haha.”
 
Never a dull moment in huize Hoekzema. Altijd gebeurt er iets onverwachts. “Het is wel handig dat je als gezinshuisouder flexibel, kalm en geduldig bent. Dat plannen dagelijks in de soep lopen is geen probleem. ’s Avonds ploffen we vaak met z’n allen op de bank en kijken we een film. En we lachen wat af, want de humor houden we erin.”

Als Marjan terugkijkt, heeft ze wel eens spijt dat zij er niet eerder aan is begonnen. “Tegen mensen die dit verhaal lezen en zelf een baan als gezinshuisouder overwegen zeg ik: doen! Het is geweldig werk. Ja, het is veel zorg en ik zie het als een way of life waarin je kinderen tijdelijk een thuis geeft. Je krijgt er veel voor terug. Zo kreeg ik van een meisje waar wij voor zorgden een kaartje en een bos bloemen, als dank voor het jaar dat ze bij ons woonde. Ik ben even stil na zo’n kippenvelmomentje.”
 
Gezinshuisouders zijn professionals in dienst van Parlan. De partner hoeft dat niet te zijn.
 
 
 
 

Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk