Intensieve Opvoedondersteuning
home

Deze pagina delen

      

‘We zijn er als het écht nodig is’

Gezellig ’s avonds eten met je gezinnetje: een tafel vol lekkers, goede gesprekken en honderd procent aandacht voor elkaar. Klinkt goed toch? De praktijk van dit ideaalplaatje is vaak anders. Als de gezinsleden aan het einde van de dag moe, chagrijnig en volledig zichzelf zijn, is dit dagelijkse ‘hoogtepuntje’ als een bom die elke seconde kan ontploffen. En juist dan kan zo’n gezin rekenen op de professionals van Intensieve opvoed-ondersteuning. 

“We zijn er als het écht nodig is”, zegt Marjolijn de Redelijkheid, die samen met Henk Woort in een team van zo’n tien professionals zit dat praktische en pedagogische hulp biedt bij – dreigende – uithuisplaatsing van kinderen tot achttien jaar.

Henk: “Eten is één van die lastige momenten. Net als bedtijd of een hectische zaterdag vol sportafspraken. De ouders willen het goed doen, maar het lukt vaak niet. Hun hoofden zitten vol en ze overzien het niet meer. We observeren, analyseren en geven praktische handvatten, zoals een overzichtelijk dagschema.” Marjolijn: “Soms kan het omdraaien van twee woordjes ervoor zorgen dat ouders weer het heft in handen krijgen. Zo klinkt ‘Ik wil dat je meehelpt ‘ al heel anders dan ‘Wil je meehelpen?’.

Marjolijn en Henk werken zowel alleen als gezamenlijk in gezinnen en hebben wekelijks multidisciplinair overleg . “We kunnen onze beschikbare uren - in overleg met de gezinnen - zelf invullen”, vervolgt Marjolijn. “Zo zitten we ’s morgens vroeg al in de luiers of kampen we ’s avonds met een rebellerende puber. Dat maakt het werk divers, interessant en uitdagend. Een doorsnee 9 tot 5 baan is niets voor mij. Hier gebeurt altijd wat. Serieus, ik heb de mooiste baan van de wereld!” 

Hoewel de Intensieve opvoed-ondersteuning nog maar twee jaar bestaat, zijn de resultaten opvallend goed. Marjolijn: “Ik denk dat in 85 tot 90 procent van de gezinnen die wij ondersteunen het kind – voorlopig – thuis kan blijven. Natuurlijk kan het soms niet anders dat kinderen op een andere, veilige plek ondergebracht moeten worden. Maar ik ben van mening dat geen ouder zijn kind bewust kwaad wil doen.”

Eén van de succesverhalen die Henk bijblijft is een Syrische man die zijn dochtertje alleen moest opvoeden. “Omdat in zijn geboorteland vooral vrouwen de opvoeding voor hun rekening nemen, moest hij alles leren: tanden poetsen, naar bed brengen, grenzen aangeven. Hij heeft dat allemaal opgepakt en het gaat nu heel goed. Onlangs werd ik uitgenodigd voor haar vierde verjaardag… prachtig. We zien in de praktijk dat gezinnen erg gebaat zijn met ondersteuning tijdens ‘piekuren’. Dat door onze hulp kinderen thuis kunnen blijven wonen, is mooi. Daar doen we het natuurlijk allemaal voor.”

www.aanmeldenbijparlan.nl

Intensieve Opvoedondersteuning

Klik op de rode balk voor meer informatie over Intensieve Opvoedondersteuning


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk