Nieuwsbericht

Update project: Innovatie Terug Naar Huis Onderzoek

In maart 2024 zijn we bij Parlan gestart met het project ‘Verstevigen kwaliteit pleegzorg en gezinshuizen’, bestaande uit twee deelprojecten: het innoveren van het terug naar huis onderzoek (TNHO) en het ontwikkelen van de interventie ‘(H)echt Samen’. De innovatie van het TNHO richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van het proces wat doorlopen wordt op het moment dat er een perspectiefbesluit wordt genomen. Dit deelproject voeren we uit in samenwerking met Levvel en De Jeugd- en Gezinsbeschermers.

Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Tijdens de oriëntatiefase hebben we kwalitatief onderzoek gedaan naar de ervaringen van diverse betrokken met een TNHO dat werd uitgevoerd door Levvel of Parlan.

Daarnaast zijn 2 studenten van de UVA betrokken. Eén van hen heeft zich gericht op de methodiek Kiezen voor kinderen die door het grootste deel van de pleegzorgaanbieders in Nederland gebruikt wordt. De andere student heeft zich gericht op de methodiek Haalbaar ouderschap welke in België is ontwikkeld en in Nederland door 2 grote pleegzorgaanbieders gebruikt wordt (Timon en Entrea Lindenhout). Zij hebben half juli de resultaten gepresenteerd aan de projectgroep.

Wat nemen we mee naar de analysefase?
In de analysefase zullen we de vragen die we in de oriëntatiefase verzameld hebben verder onderzoeken en beantwoorden. Je kunt denken aan vragen asl:

Hoe doen we recht aan alle betrokkenen?
Hoe ziet het proces van het TNHO en de invulling van de verschillende fasen in dit proces er uit? Hoe verhoudt het proces waarin het advies voor een perspectiefbesluit gegeven wordt zich tot de inzet van andere interventies en de samenwerking met andere hulpverleners en andere betrokkenen zoals de school? 

Hoe nu verder?
Vanaf juli vervolgen we de analysefase waarin na het beantwoorden van alle vragen op bovenstaande onderwerpen een besluit zal worden genomen over de manier waarop Levvel en Parlan het advies voor perspectiefbesluit in de toekomst willen vormgeven.

Dank aan alle betrokkenen
We zijn dankbaar voor de openhartigheid en waardevolle adviezen die we hebben ontvangen. Uitgangspunt is dat we een werkwijze ontwikkelen, die ervoor zorgdraagt dat we efficiënter voldoen aan de inspanningsverplichting die we hebben om binnen de aanvaardbare termijn ouders en kinderen te laten weten of het uithuisgeplaatste kind terug kan naar het eigen gezin of dat het blijft wonen in bijvoorbeeld een pleeggezin of gezinshuis.

Klik hier voor het document Einde oriëntatiefase deelproject Innovatie Terug Naar Huis Onderzoek