Nieuwsbericht

Inspectiebezoek Toezicht JeugdzorgPlus

Maandag 13 januari 2025

In december 2023 bracht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een bezoek in het kader van regulier toezicht op de JeugdzorgPlus-instellingen. Parlan heeft namelijk twee locaties die als JeugdzorgPlus-locatie zijn aangemerkt: Velserduin en Parkwijk. 

Na dit bezoek stelde de inspectie een  rapport  op, dat ook in de media aandacht kreeg. Op basis van de bevindingen uit het bezoek en het rapport heeft Parlan een verbeterplan opgesteld. Zoals eerder aangegeven, is er hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit. 

Vertrouwen  

De inspectie heeft aangegeven dat zij de visie en werkwijze van Parlan goed kunnen volgen, maar dat zij gehouden zijn aan de wet. Zij hebben de taak erop toe te zien dat zorgaanbieders zich aan de wet houden. Ze zijn van mening dat zij hierop geen uitzondering kunnen maken.   

De inspectie heeft aangegeven dat zij vertrouwen hebben in de verbeterkracht van Parlan om de noodzakelijke verbeteringen zelfstandig uit te voeren. Dit omdat naar aanleiding van het vorige bezoek een verbeterplan is opgesteld waar Parlan voortvarend mee aan de slag is gegaan. Er is daarom besloten geen verscherpt toezicht op te leggen. Dit is bij enkele andere organisaties helaas wel gebeurd.   

 In dit vervolgbezoek werd opnieuw de stand van zaken getoetst. Ditmaal op 4 normen:  

  • De locatie beschikt over een afzonderlijke en veilige ruimte die aan de in de wet gestelde eisen voldoet;  
  • Slaapkamerdeuren gaan niet op slot;  
  • In de huisregels zijn geen generieke vrijheidsbeperkende maatregelen opgenomen;  
  • De maximale groepsgrootte bedraagt 6 jongeren.   

Conclusie IGJ over Parlan en publicatie rapportage  

IGJ heeft geconcludeerd dat Parlan voldoet aan de normen 2, 3 en 4, maar niet aan de eerste norm.   

Maandag 13 januari publiceert de inspectie de algemene rapportage over de bezoeken aan alle JeugdzorgPlus instellingen, inclusief de rapportbrief over het bezoek aan Parlan. (link volgt maandag 13 januari).  

Landelijke ontwikkelingen  

In de gesprekken met de inspectie is uitgelegd dat afzondering niet past binnen de landelijke ontwikkelingen waar de visie van Parlan op aansluit en, heeft de bestuurder aangegeven, dat hij het lastig vindt dat deze norm in de wet is vastgelegd. De wet verlangt dat we een afslag naar rechts nemen (het creëren van een afzonderlijke veilige ruimte die nodig is wanneer de vrijheidsbeperkende maatregel ‘afzonderen’ wordt ingezet), terwijl de ontwikkelingen in het veld conform de Hervormingsagenda juist toewerken naar de afslag naar links, namelijk ‘nul gesloten plaatsingen in 2030’, goede kwaliteit en zo min mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen. Hierin lijken de wetgeving en de Hervormingsagenda niet helemaal hetzelfde tempo te lopen.  

Visie Parlan

Parlan meent de uitgangspunten van de Hervormingsagenda te moeten volgen, en zich daarbij zoveel mogelijk aan te wet te moeten houden. Daarnaast is door de verschillende JeugdzorgPlus instellingen in Nederland op 16 maart 2022 een ‘Convenant Ambities JeugdzorgPlus’ gesloten. Daarin is opgenomen vanaf december 2022 geen ruimtes meer te gebruiken voor afzondering cq. insluiting die de jongere niet zelf kan openen.  

Regulatie van emoties vindt het beste plaats in een relatie van nabijheid en vertrouwen tussen de jongere en de begeleiding. Fysieke afzondering werkt niet alleen contraproductief, maar ondermijnt ook de relationele veiligheid die wij als kernwaarde beschouwen. Begeleiding is continu alert op signalen van stress of spanning en speelt hier actief op in door voorspelbaarheid te bieden, nabijheid te tonen en samen met de jongere te zoeken naar manieren om emoties te reguleren. Op momenten van oplopende spanning richt onze aanpak zich op de-escalatie door contact en aanwezigheid, zelfs wanneer de situatie intens en uitdagend is.   

Dit vergt ook het een en ander van onze medewerkers namelijk het verdragen van machteloosheid, met name in situaties waarin de risico’s groot zijn.  

We zijn trots op het werk van onze medewerkers. We weten dat handelen vanuit beheersing geen duurzame oplossing biedt. Het creëren van schijnveiligheid door middel van afzondering brengt het risico met zich mee dat de band met de jongere verzwakt, wat op de lange termijn de relationele veiligheid schaadt. Wij geloven dat juist het versterken van deze relationele veiligheid essentieel is om jongeren te ondersteunen in het leren omgaan met emoties en gedragsproblemen binnen een veilige en herstelgerichte context.  

 Wens Parlan: JeugdzorgPlus aanbieder blijven  

De inspectie heeft Parlan gevraagd waarom we JeugdzorgPlus aanbieder willen blijven aangezien we de afgelopen jaren geen jongeren met een gesloten machtiging hebben opgenomen.  Hier hebben we verschillende redenen voor. 

  • Parlan biedt in alle open kleinschalige woonvoorzieningen die zij heeft behandeling aan de JeugdzorgPlus doelgroep, zonder dat deze kinderen een Machtiging Gesloten hebben. We hebben hier heel bewust voor gekozen en zijn dit overeengekomen met de GI, de Raad voor de Kinderbescherming en het Wijkteam omdat wij hen zonder dwang wilden behandelen.  
  • Parlan is, ook volgens de IGJ, een voorloper in de alternatieven voor de JeugdzorgPlus. We willen onze ervaringen in het werken met relationele beveiliging graag delen met de andere zorgaanbieders, omdat we van mening zijn dat dit in het belang is van alle kinderen in Nederland. De afbouw JeugdzorgPlus wordt landelijk begeleid, en daar willen we graag gebruik van blijven maken.  
  • We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet. We willen met de andere, landelijke aanbieders blijven leren en ontwikkelen. 

Hoe nu verder?  

Momenteel worden door de verschillende zorgaanbieders en Jeugdzorg Nederland gesprekken gevoerd over het toezicht van de IGJ en dat meerdere zorgaanbieders niet aan de normen voldoen. Met het doel onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om tot een werkbare en reële oplossing te komen.   

De verwachting van de IGJ is een ambitieus en reëel plan van Parlan om de tekortkoming op te heffen. Echter, we hebben goed kunnen uitleggen dat beide opties, het maken van een afzonderingsruimte en het terugtrekken uit de JeugdzorgPlus, niet onze voorkeur hebben. De IGJ heeft Parlan geadviseerd zich direct tot de staatsecretaris te richten. Dit gaan we doen, om samen met de staatssecretaris te onderzoeken of er ruimte is voor een pilotpositie (jongeren op een veilige manier begeleiden zonder gebruik te maken van een afzonderingsruimte).   

Wanneer zo’n pilot wordt goedgekeurd, kan het ministerie van VWS de IGJ de opdracht geven te gedogen dat Parlan niet aan de eerste norm voldoet. 

Parlan heeft de afgelopen periode laten zien de juiste keuzes te maken en gaat op dezelfde voet verder. 

Reactie Jeugdzorg Nederland

Link naar de rapporten vervolgtoezicht JeugdzorgPlus

Link naar het rapport van Parlan