Blog gezinshuisouder: Ouders blijven ouders
home

Deze pagina delen

      

Blog 3 van Henny, gezinshuisouder

Ouders blijven ouders

Als ouders betrokken zijn bij de hulp aan hun kind is de kans vele malen groter dat die succesvol is. Ik vind het belangrijk dat ouders verantwoordelijkheden in de opvoeding houden en inspraak hebben in de aanpak van de hulp aan hun zoon of dochter. In de afgelopen jaren heb ik ervaren dat hierdoor een betere samenwerking ontstaat tussen ouders en gezinshuisouder.

Als je kind even niet meer thuis kan wonen, ga je als ouder een rouwproces door. Dan is er plotseling een gezinshuisouder die de opvoedtaken op zich neemt, omdat het thuis niet lukt.
Zoals een moeder dat vertelde: “Ik was boos, heel erg boos toen mijn kind bij ons werd weggehaald. Ben ik geen goede moeder? Wie denkt mijn meisje dan wel te kunnen opvoeden? Waar gaat ze naar toe? Misschien vindt ze het helemaal niet leuk in het gezinshuis. Misschien zijn er kinderen die haar pesten. Ze moet naar een andere school en kent daar helemaal niemand. Wie gaat nu voorlezen? In wat voor huis gaat ze wonen en wat krijgt ze te eten?”

Deze vragen, twijfels en de onzekerheid kan ik heel goed begrijpen. Het is niet niks als je kind door een wildvreemde wordt opgevoed. Daarom is het zo belangrijk dat ouders betrokken worden bij de opvoeding. Zeker ook als het kind in een gezinshuis woont. Een kennismaking in het gezinshuis mag niet ontbreken. De nieuwe verblijfplek moet tastbaar worden. Kijken wat voor een slaapkamer hun kind heeft, hoe de omgeving eruit ziet, welke kinderen er nog meer wonen en wie de gezinshuisouders zijn.

Meestal plan ik deze ontmoetingen thuis in het gezinshuis met bijvoorbeeld een lunch, ergens afspreken in de stad om te winkelen of een picknick in de speeltuin.
Dit maakt het contact tussen ouder en mij wat losser en gemakkelijker. En daar is het kind zeker bij gebaat. Als ouders zich gehoord en welkom voelen, gewaardeerd worden als ouder en medezeggenschap behouden, is de kans groter op een flexibele en succesvolle samenwerking.

Henny

 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk