Gezinshuisouder Henny schrijft een blog
home

Deze pagina delen

      

Blog 6 gezinshuisouder Henny

Help, ik word 18!

Als je 18 wordt, word je plotseling geacht volwassen te zijn en in je eigen behoeften en verantwoordelijkheden te voorzien. Veel jongeren zijn nog niet in staat zelfstandig te functioneren.

Thymo, die bij mij in het gezinshuis woont is hier een goed voorbeeld van. Over een paar maanden wordt hij 18. Op dat moment vervalt ook het recht op jeugdzorg. In zijn geval staat hij dan eigenlijk letterlijk op straat. Zonder begeleiding.
Thymo kijkt hier enorm tegenop. Hij wil juist iemand die met hem meekijkt en ondersteunt op professionele wijze. Zijn wens is om begeleiding van mij als gezinshuisouder te krijgen, in dezelfde omgeving waar hij zich nu veilig voelt. Waar hij gewoon naar dezelfde voetbalclub kan gaan of met vrienden kan afspreken. Geen onlogische wens: hij heeft immers al vele plaatsingen achter de rug voordat hij hier kwam wonen. Het leven is voor hem altijd onvoorspelbaar geweest omdat hij nooit wist hoelang hij ergens mocht wonen. Nu voelt hij zich voor het eerst echt thuis…

Reden genoeg om bij de gemeente aan de bel te trekken. Mogelijk hebben zij een oplossing, zodat Thymo straks een dak boven zijn hoofd heeft in de buurt van het gezinshuis. Dan kan zijn vertrouwde begeleiding nog een beetje doorlopen. Of kan hij eens een hapje komen eten na een drukke dag of gezellig een voetbalwedstrijd kijken, mee kan gaan op kampeervakantie of bij feestdagen kan aanschuiven. Dat hij voor raad of een wasje te draaien even spontaan naar binnen kan lopen of een probleem kan bespreken.

Mijn ervaring is dat veel jongeren de vrijheid na hun 18e niet aankunnen, soms zelfs verdwenen lijken te zijn van de aardbol. Dan duiken ze later ineens weer op, soms omdat ze in aanraking zijn gekomen met politie en justitie, geldproblemen hebben of weer op straat staan.

Samen met onze jeugdzorgwerker heb ik de zorg over deze kwetsbare doelgroep besproken met de afdeling team sociaal domein en maatschappelijk beleid van de gemeente Medemblik. Zij reageerden heel begripvol en zetten alles in werking om dit vaker voorkomende probleem intern onder de aandacht te brengen.

Stilletjes hopen Thymo en ik dat de samenwerking met de gemeente Medemblik van start kan gaan en hij optimale kansen krijgt voor een stabiele toekomst vlakbij zijn vertrouwde omgeving.

Dat zou toch mooi zijn!

Henny

  

 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk