Georgina (13): 'Natuurlijk wil ik bij mijn moeder wonen. Maar dat kan niet.'
home
      

“Natuurlijk wil ik bij mijn moeder wonen. Maar dat kan niet”

Georgina (13) woont ruim 6 jaar bij Manuela en Rob in Heerhugowaard. Samen met haar oudere zus en nog een pleegbroertje. 
 
 

Weet je nog dat je uit huis ging?

Ja, het was ‘s avonds. Mijn moeder liet de hond uit en kwam terug met allerlei mensen. Ze zei dat ik met ze mee moest. Dat ik niet meer thuis mocht wonen. Daarna gingen we mijn zus ophalen bij mijn opa en oma. Daar logeerden ze vaak.

 

Hoe was het toen je hier kwam?

Mijn zus en ik woonden eerst in een crisispleeggezin. Manuela en Rob kwamen daar om kennis te maken. We gingen een nachtje logeren en toen kwamen we hier voor altijd. Ik mag hier blijven totdat ik een eigen huis heb.
 

Ging je ook naar een andere school?

Ik heb op meerdere scholen gezeten, omdat m’n moeder een paar keer verhuisde. Ik zit nu in groep 8. Volgend jaar ga ik naar het VMBO. Ik heb maar een beetje zin. Ik ben niet zo goed in huiswerk. Ik ga liever met vriendinnen iets leuks doen. Gelukkig gaan mijn vriendinnen naar dezelfde school.
 

Vertel je anderen dat je pleegkind bent?

Bij onbekenden niet. Als ze ergens vragen of Manuela mijn moeder is en dan zeg ik gewoon ja. Mijn klas weet het wel. Ik heb het zelf uitgelegd. Ik kreeg toen veel vragen, maar voor de rest vinden ze het heel gewoon.
 

Heb je nog contact met je ouders?

Mijn vader en moeder gingen uit elkaar toen ik 2 jaar was. Mijn moeder belt elke zondag en ik zie haar om de 6 weken. Soms komt ze hier, dan gaan we een ijsje eten. Soms zien we haar op verjaardagen. Ik heb ook nog een halfzusje. Die heeft hier al een paar keer gelogeerd. Mijn vader belt ook elke week. Ik zie hem ook om de 6 weken bij Parlan. Dan is mijn pleegzorgbegeleider José er ook.
 

Begrijp je waarom je in een pleeggezin woont?

Natuurlijk wil ik bij mijn moeder wonen, maar het kan gewoon niet. Het is hier fijn en beter voor mijn toekomst dat ik hier woon.
Hier zijn meer regels dan vroeger, maar dat vind ik wel prettig.
 

Nog een tip voor kinderen die in een pleeggezin gaan wonen?

Het is spannend maar het went. Als je na een paar jaar gewend bent, is het alsof je bij je eigen vader en moeder woont.
 

Nog een tip voor mensen die pleegouder willen worden?

Word pleegouder want voor kinderen is het niet fijn om op een groep te wonen. Daar zou Ikzelf ook niet willen wonen. In een pleeggezin krijg je meer aandacht. Ik vind het ook beter voor kinderen. In een gezin leer je meer.
 

Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk