blog gezinshuisouder: geen gemakkelijke doelgroep
home

Deze pagina delen

      

Blog 8 van gezinshuisouder Henny

Geen gemakkelijke doelgroep​

Regelmatig zegt mijn omgeving: “Kinderen in huis en weinig tijd voor jezelf. En dan ook de problemen die de kinderen meenemen en nog alle vergaderingen en trainingen buitenshuis. Hoe houd je het vol.”

Het is bijna vanzelfsprekend geworden. Ik doe mijn werk met plezier en heb ook nog tijd om leuke dingen te doen. Dat wil niet zeggen dat het altijd van een leien dakje gaat. Integendeel. Ook ik heb te maken met de doelgroep die stiekem alcohol drinkt, blowt, spijbelt, liegt, steelt of regels aan de laars lapt. Het is echt niet altijd makkelijk voor een gezinshuisouder.

Onze doelgroep kampt met soms meervoudige en complexe problematiek. Vooral hechtingsproblematiek speelt in mijn gezinshuis een grote rol. Dat uit zich in o.a. snel boos of geïrriteerd zijn, vernielen van spullen, niet aanvaarden van gezag, afstandelijk opstellen, manipulatief, jaloers of wantrouwend zijn.

Dit soort negatief gedrag is bij deze kinderen een manier om te kunnen overleven. Het gedrag is zo ingesleten dat het veel geduld, positieve aandacht, maar ook structuur en begrenzing vraagt om het patroon te doorbreken. Je moet consequent en rustig reageren en niet emotioneel!

Discussies voeren lost niets op. Regelmatig complimenten en waardering geven wel. De regels moeten duidelijk worden gesteld en de doelen haalbaar. Ik merk dat ik hierdoor meer grip krijg op deze problematiek en dat het kind zich veiliger voelt.

Toch ontgaat het mij niet dat een kind een terugval kan krijgen. Sommige kinderen houden de angst om teleurgesteld te worden of weer in de steek gelaten te worden. Met ondersteuning van de gezinswerker en de gedragswetenschapper begin ik zo geduldig en begripvol mogelijk weer van vooraf aan. Steeds opnieuw.

Henny


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk