Pleegouder worden
home
      

Pleegouder worden: iets betekenen voor een kind dat dat (tijdelijk) niet thuis kan wonen

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek. Met liefde, warmte en structuur. Helaas is dat voor sommige kinderen thuis niet mogelijk. Voor die kinderen zoeken we pleegouders. Mensen die (tijdelijk) willen zorgen voor een kind van een ander. 

Een pleeggezin kan uit alleen volwassenen bestaan of uit één volwassene met of zonder kinderen. Ook wie (fulltime) werkt, kan pleegouder worden. En als je eenmaal 21 bent geworden, ben je nooit te oud voor pleegzorg. Zeker niet voor crisis- of weekendpleegzorg. Maakt jij het verschil in het leven van een kind?

Pleegouder worden duurt ongeveer 3 maanden. Je doorloopt de volgende stappen: 

Als je pleegouder bent...

Als je pleegouder bent hopen wij je snel te koppelen aan een kind dat wacht op een plek in een pleeggezin. Matchen noemen wij dat. Soms duurt dat even. Bijvoorbeeld omdat de leeftijd van een kind niet past in uw gezin, de eigen school van het pleegind te ver is, de problematiek te ingewikkeld is voor een nieuw pleeggezin of een andere reden.

Vaste begeleider

Wanneer een pleegkind bij je komt wonen, ontvang je hulp en ondersteuning van de pleegzorgorganisatie die jou en het kind hebben gematcht. Je krijgt een vaste pleegzorgbegeleider toegewezen. Bij hem of haar kun je terecht voor advies bij opvoedvragen en om praktische zaken te (helpen) regelen. Hij of zij onderhoudt ook contact met de eigen ouders, jeugdbescherming en andere instanties. Hoe vaak je contact hebt met de pleegzorgbegeleider verschilt per pleeggezin en per pleegkind. Dat hangt af van de begeleiding die nodig en gewenst is. Ook de pleegkinderen zelf en de ouders krijgen hulp, soms van de pleegzorgbegeleider, soms van een andere hulpverlener.

 

Gemeenten waar Parlan pleegzorg biedt
 

Meer informatie over pleegzorg


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk