Start me up, zelfstandig wonen Alkmaar
home
      

'Start me up' biedt jongeren kans op zelfstandig wonen onder begeleiding

Parlan begeleidt de jongeren. Fons Deen, ambulant hulpverlener: "Aan zelfstandig wonen moet je wennen en helemaal als je tot je 18e in een instelling of een gastgezin hebt gewoond . Alle vijf de jongeren hebben de verhuizingen al of niet samen met hun ouders, goed zelf geregeld."

En daar zitten ze dan, tussen hun nieuwe spulletjes, voor een gloednieuwe televisie te glunderen op de pas gekochte bank. Eindelijk zelfstandig…..en nu? Internet aanvragen; electra regelen; huurtoeslag aanvragen e.d. Welke boodschappen heb ik eigenlijk nodig? En wat is kaas duur!

Allerlei zaken waarbij Parlan helpt middels een paar uur begeleiding per week. Fons: "We maken samen een overzicht van inkomsten en uitgaven, doen samen boodschappen, praten over hoe je omgaat met je buren en hoe het is om alleen te wonen. Wanneer veroorzaak je overlast en wat moet je dan doen als men je er op aanspreekt? Kortom, hoe is dat nou zelfstandig wonen.

In mijn eerste weken heb ik gemerkt dat het merendeel van de 5 jongeren het uitstekend doet. Ze vinden het spannend, geweldig en vooral erg wennen. Een paar keer per week ga ik bij ze langs, bel ik op of appen we met elkaar om vragen te kunnen stellen, antwoorden te krijgen of gewoon even te kijken hoe het gaat. Met dit mooie weer tref ik hen veelal samen met andere studenten of werkende jongeren uit hetzelfde complex heel gezellig aan op de binnenplaats. Muziek, chips, iets te drinken, lekker in de zon. Een droom die voor de jongeren is uitgekomen. Nog even wennen, met een beetje praktische hulp, gewoon lekker leven zoals iedereen."

Over Start me up

Een unieke situatie waarbij jongeren vanuit allerlei achtergronden met elkaar in 1 complex wonen. Studenten, jongeren met psychiatrische problemen, jongeren met een instellingsverleden, eigenlijk net de gewone wereld. Start me up is een initiatief van Woonwaard, gemeenten en zorgpartijen. De helft is toegewezen aan jongeren die daarbij begeleiding ontvangen. Samenwerkende zorgpartijen zijn Parlan Jeugdhulp, GGZ NHN, Esdégé Reigersdaal en dnoDoen.

 

 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk