Yebyo uit Eritrea: ‘Het is hier leuk. Alleen een beetje koud'
home
      

Yebyo (Eritrea) gaat naar school, werkt en leert Nederlands

Bijna drie jaar geleden kwam Yebyo als alleenstaande minderjarige vreemdeling AMV) uit Eritrea naar Nederland. Uiteraard sprak hij de taal niet en was de Nederlandse cultuur hem volkomen vreemd. Begeleider Ahmet helpt Yebyo vanaf de eerste dag met het eigen maken van taal en cultuur en met succes.
 

Automonteur

"Ik ben blij dat ik in Nederland ben", zegt Yebyo vrolijk. "Het is hier leuk. Alleen een beetje koud…"
Ook school vindt hij inmiddels prima. De eerste tijd kon hij nog weleens ‘schoolziek zijn’, maar ondertussen doet hij met hart en ziel een opleiding tot automonteur. Op de vraag wat hij daar het meest interessant aan vindt, volgt een enthousiast: "Alles! Het sleutelen de reparaties, hoe de motor werkt."
 

Twee banen en voetbal

Als je hem vraagt of hij naast school en opleiding nog tijd heeft voor andere dingen, zegt hij trots: "Ik heb twee banen. Eentje in de bediening bij Chinawok en eentje als afwasser bij Albert Heijn." Yebyo werkt na schooltijd en in het weekend. Op zondag doet hij zijn huiswerk.
Is er dan nog wel tijd voor hobby’s en vriendschappen?
"Ja, mijn hobby is voetbal. Ik zit ook in een team", zegt hij er direct achteraan. "Daar heb ik ook mijn vrienden. Vooral jongens uit Eritrea. Dat is wel heel fijn."
Over de toekomst is Yebyo ook al uit: eerst een officiële automonteur worden, dan een baan vinden en daarna een mooi huis.
 

Jeugdjournaal

En ondertussen zwoegt hij op die verrekte Nederlandse taal… Hoe hij dat doet? "Ik kijk elke dag het Jeugdjournaal en daarnaast kijk ik filmpjes van Bassie en Adriaan op YouTube. Dat was een tip van mijn begeleider Ahmet en dat werkt heel goed: je leert allemaal Nederlandse woorden en daarnaast is het nog supergrappig ook."


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk