Week van de pleegzorg
home
      

Week van de Pleegzorg

Nieuwe landelijke campagne

Er komt een nieuwe campagne om pleegouders te werven. Daarin krijgt het begrip ‘pleegzorg’ betekenis vanuit het perspectief van het kind, de ouder, de pleegouder en de pleegzorgbegeleider.​ De campagne start woensdag 30 oktober om 09:00 uur op Utrecht Centraal. Radio-dj Gijs Staverman, zelf pleegouder, zal de aftrap verzorgen.
 
 
De campagneaftrap is tevens de start van de Week van de Pleegzorg 2019, de jaarlijkse actieweek waarin aandacht wordt gevraagd voor het belang van pleegzorg.

 

 

 

 

Pleeggrootouder-en-kleinkind-dag 2019

De stichting pleeggrootouders (SBPN) organiseert jaarlijks de landelijke pleeggrootouderdag. Dit jaar komen ze naar de provincie Noord-Holland toe en wel in Alkmaar, bij de Meent Bauerfeind. De zorgaanbieders Spirit Jeugdhulp, Kenter Jeugdhulp, William Schrikker Pleegzorg en wij helpen de stichting financieel en bij de organisatie. De grootste sponsor is echter Kinderpostzegels. 

Heel bijzonder is dat Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de pleeggrootouderdag bezoekt en onder andere in gesprek gaat met twee pleeggrootouders en hun kleinkinderen.
 
De pleeggrootouders komen uit heel Nederland naar Alkmaar en worden ontvangen met koffie/ thee en wat lekkers; ze wonen een lezing bij van Defence for Children bij, lunchen gezamenlijk en in de middag kunnen ze twee workshops volgen. Ook Parlan verzorgt een van de workshops. ​Voor de kleinkinderen is een leuk programma samengesteld met Icegames, verzorgd door Alkmaar Sport en percussie, muziek en dans, verzorgd door Samba Salad. In de ochtend vindt een inspiratiesessie plaats onder begeleiding van de voorzitter van de stichting SBPN. Hiervoor zijn bestuurders van zorgaanbieders en wethouders en beleidsambtenaren uitgenodigd. 

Wat gebeurt er nog meer​​ tijdens de week van de pleegzorg

 • Pleeggezinnen, bedankt voor jullie inzet!
  ​Pleeggezinnen in heel Nederland worden bedankt voor hun inzet. Op welke manier? Dat blijft nog even een verrassing!
 • Gratis zwemmen voor pleeggezinnen
  Zwembaden, aangesloten bij WiZZ, vereniging voor werkgevers van zwembaden en zwemscholen, maar ook de Hoornse Vaart (Alkmaar) nodigden pleeggezinnen uit om tijdens de week van de pleegzorg een keer gratis te komen zwemmen met het gezin. 90 Pleeggezinnen van Parlan hebben zich hiervoor aangemeld. De aanmelding hiervoor is inmiddels gesloten. De volgende zwembaden doen mee: Duikerdel (Langedijk), Hoornse Vaart (Alkmaar), Waardergolf (Heerhugowaard), De Wiel (Schagen), Waterhoorn (Hoorn) en Waterakkers (Heemskerk).
 • Schaatsclinic en film kijken voor pleeggezinnen uit IJmond en Zuid-Kennemerland
  Pleeggezinnen uit de gemeenten van regio IJmond en Zuid-Kennemerland zijn uitgenodigd voor een schaatsclinic op 30 oktober 's middags bij IJsbaan Haarlem en/of op zaterdagochtend 2 november naar de film bij Cineworld in Beverwijk.
 • Wethouder bezoekt pleeggezin
  De wethouders van de gemeenten van regio Alkmaar bezoeken een pleeggezin. De wethouders van Heerhugowaard, Langedijk en Heiloo gaan op bezoek bij een pleeggezin van Parlan. De andere wethouders bezoeken een pleeggezin van de William Schrikker Pleegzorg of Kenter Jeugdhulp.
 • Parlan introduceert Pleegzorg Parlan app
  De ‘Pleegzorg Parlan’ app presenteert op een eigentijdse en eenvoudige manier praktische informatie en relevant nieuws dat pleegouders in hun dagelijks leven. De app ‘Pleegzorg Parlan’ is beschikbaar in de Playstore en de Apple store. Als pleegouders de app waarderen, dan zal de app in de loop van de tijd worden uitgebreid. 
 • Nominatie vrijwilligersprijs Medemblik 
  Een pleegouderstel is genomineerd voor de vrijwilligersprijs Medebmlik 2019. Er is een filmpje voor de stemperiode opgenomen. U kunt stemmen van 28 oktober t/m 14 november. Op 15 november is de uitreiking.
 • Kaartspel 'En nu jij' voor pleeggezinnen en andere bijzondere families
  Voormalig pleegkind Maya Lievegoed (uit Arnhem) en ​pleegmoeder Judith Zijtregtop (uit Breda) ontwikkelden samen het spel ‘En nu jij!’, speciaal voor kinderen die in een ander gezin komen wonen. Doel van het spel: Judith en Maya hopen met dit spel bij te dragen aan het gesprek tussen professionals, (pleeg)ouders en pleegkinderen. Lancering vindt plaats tijdens de week van de pleegzorg. Er wordt een promotiefilmpje opgenomen bij het gezinshuis van Parlan.​ Klik hier voor meer informatie over het spel
 • Radio-interview bij June
  Radio NH besteedt aandacht aan de week van de pleegzorg tijdens het radioprogramma June op 4 november van 11.00-12.00 uur. Een pleegouder en pleegzorgbegeleider worden geinterviewd.
 • Lancering boek: Dit huis is een thuis
  Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin. In zestien interviews komen jongeren van vijftien tot twintig jaar aan het woord die een andere culturele achtergrond hebben dan hun adoptie- of pleegouders. Twee pleeggezinnen van Parlan werkten mee aan de interviews.

Wilt u weten wat er elders in het land wordt georganiseerd, kijk dan op deze pagina van pleegzorg.nl 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk