Ervaringsverhaal jongere: Kany (16) uit Syrie
home
      

Kany (16) uit Syrië  

Kany is tien als ze vanuit Syrië naar Nederland komt. Na een paar jaar in Nederland gaat het niet zo goed met haar en krijgt ze hulp van een psychologe van Parlan. Langzaam maar zeker knapt ze op en begint het leven haar weer wat vrolijkheid te brengen, al blijft het natuurlijk wel een leven in een heel nieuw land…

 

Hoe kwam je bij Parlan terecht?

"Ik had veel krasjes op mijn pols en was niet zo vrolijk. De moeder van een vriendin zag dat en bracht me in contact met de schoolpsycholoog. Via die weg kwam ik terecht bij Parlan."

Weet je ook nog waarom je die krasjes in je arm zette?

"Ja, ik was heel ongelukkig. Kijk, ik kom uit Syrië, Koerdistan. We moesten daar vluchten en op mijn tiende kwam ik terecht in Nederland. Dat was de eerste jaren echt heel erg wennen. Het weer, de taal, de mensen; de hele cultuur is zo anders. Dat was veel te moeilijk voor mij. Ik heb heel lang gedacht dat we hier op vakantie waren. Op een gegeven moment vroeg ik ook aan mijn vader: blijven we hier echt? Toen hij ja zei, was dat een moeilijk moment."

Voelde je je hier niet zo welkom?

"De reacties waren niet altijd leuk nee. Soms zelfs heel vervelend. Ik begrijp dat niet. We zijn hier niet om het land lelijk te maken. Trouwens: we zijn gevlucht omdat we anders onder de bommen zouden liggen, dus echt niet voor de leuk!"

Hoe was het om te praten met iemand bij Parlan?

"In het begin vond ik het niet fijn om al die nare dingen steeds weer te moeten beleven. Het leek ook of er niets veranderde. Maar inmiddels voel ik wel dat het helpt. Het lijkt nu wel of er veel verschil is. Het lukt me om steeds positiever te kijken. Negatieve gedachten dienen nergens toe. Positieve gedachten helpen je veel beter. Die probeer ik nu steeds meer te hebben."

Ivm de privacy is de naam gefingeerd en de foto niet echt.


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk