Afscheidsinterview voorzitter Pleegouderraad Parlan
home
      

“Als je weet wat er speelt, breng je meer begrip voor elkaar op”

Daniëlle van den Mosselaar blikt terug op zes jaar voorzitterschap van de Pleegouderraad

Ze bouwde verder aan de dingen die zij belangrijk vond: samenwerking en verbinding zoeken waardoor vertrouwen en wederzijds begrip groeit. Danielle: “Ik laat een sterke Pleegouderraad achter die vol gas door kan gaan.”

Waarom ben je bij de Pleegouderraad bent gegaan?

Als pleegouder ben je vooral met je eigen situatie bezig. Wat weet je nou van Parlan? Ik wilde daarom graag uitvinden wat er nog meer bij pleegzorg komt kijken. Ik concludeerde dat de Pleegouderraad en Parlan elkaar meer moesten informeren. Als je van elkaar weet wat er speelt, breng je meer begrip voor elkaar op en kom je tot betere oplossingen.
Als pleegouder zoek ik ook altijd de samenwerking met de ouder. Als je hun verhaal kent kan je daar beter mee omgaan. Vaak snap je dan waarom het ouder(s) niet lukt om voor hun kind te zorgen.

In de POR zitten kost tijd, maar meepraten en meedenken heeft echt een toegevoegde waarde. Ik kijk terug op een leuke tijd.

Waar ben je trots op?

Op de samenwerking. We wilden kortere lijnen en sneller beslissen. Dus overlegden de secretaris en ik elke maand met de leidinggevende. Deze intensieve samenwerking stimuleerde wederzijds begrip.
Ik laat een sterke POR achter die vol gas door kan gaan. Met nieuwe enthousiaste mensen die zich inzetten voor het pleegzorgbelang. Want bij de POR zit je niet alleen voor je eigen belang, maar voor het belang van alle pleegouders.

Tips voor de nieuwe Pleegouderraad

  • De POR is nog onvoldoende zichtbaar. Pleegouders weten ons vaak niet te vinden. Nu er meer (nieuwe) leden zijn, hoop ik dat er ruimte komt voor vaker contact en communicatie.
  • Als pleegouder weet je vaak niet wie in jouw omgeving nog meer pleegouder is. En dat is wel leuk en ook nuttig. Zo sprak ik laatst bij de training voor aspirant pleegouders iemand die vaak in onze winkel komt. Zij was verrast want ze wist niet dat ik pleegouder ben.
  • Ik hoop dat de POR haar netwerk uitbreidt. Meer met de Nederlandse vereniging voor Pleeggezinnen (NvP) gaat samenwerken, zodat je elkaar kunt verstevigen. De NvP vraagt regelmatig advies aan pleegouders, maak daar gebruik van. Het Landelijk Overleg Pleegouderraad is nog zo’n mooi netwerk. Alleen jammer dat ze zaterdag vergaderen in Amersfoort. 

Hoe ziet jouw toekomst er uit?

Ik werk nu in onze eigen zaak, juwelier Mosselaar. Daarnaast sta ik 1 dag voor de klas en werk ik  1 dag voor het samenwerkingsverband als ondersteuner voor scholen. We zijn weekendpleeggezin voor twee broertjes. Die plaatsing loopt waarschijnlijk binnenkort af. Onze kinderen willen absoluut niet stoppen met pleegzorg. Het liefst doen zij crisispleegzorg. Ze houden van de hectiek van een ongeplande plaatsing. Zij zorgen trouwens dat de kinderen die bij ons komen zich snel op hun gemak voelen. Maar ja, in de tijd dat we crisispleegzorg deden, had ik het minder druk als nu. We moeten maar even zien.”
 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk