Hoe Theraplay Pim weer laat zingen
home
      

Het expertnetwerk Trauma & Hechting heeft onder andere de ambitie om de integrale behandelmethodes en diagnostiek ten aanzien van trauma- en hechtingsproblematiek verder te ontwikkelen. Bij het grootste deel van de doelgroep van Parlan speelt deze problematiek (naar schatting bij 80%). In deze serie van cliëntverhalen belichten we de meerwaarde van integraal werken voor de kwaliteit van onze hechting- en traumabehandelingen.
 

Pim was 1 jaar toen hij uit huis werd geplaatst. Na een jaar tot rust te zijn gekomen in een crisispleeggezin, werd er een gezin gevonden waar Pim kan opgroeien. Theraplay werd ingezet toen hij vier jaar oud was. 
 

Aanmelding

De pleegouders meldden Pim bij Parlan aan omdat zij graag zouden willen dat hij open kan staan voor zijn pleegouders en dat zij hem kunnen troosten en bereiken (en dat hij daarin meer rust ervaart) wanneer hij zich boos en gefrustreerd voelt. Er zijn momenten dat heel goed gaat maar soms kan het in ene omslaan en hebben de pleegouders geen idee waar dit gedrag van Pim vandaan komt? Pleegouders willen daar meer inzicht in krijgen. 

 
Theraplay is een speelse therapeutische behandelmethode die wordt ingezet om de relatie tussen het kind en de pleegouder te verstevigen, waarin de pleegouder en het kind samen deelnemen aan de behandeling. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van de interactie tussen de pleegouder en het kind, waardoor het kind meer vertrouwen krijgt in zichzelf en de ander, meer plezier gaat ervaren in het contact en daardoor ook meer open staat voor contact. Theraplay - Een speelse methode om ouder-kindrelatie te verstevigen

 

Het verloop

Pleegouders herkennen gedurende het traject steeds beter spanning en stress bij Pim en kunnen daarop reageren op een kalmerende, verzorgende en geruststellende manier. In het dagelijks leven gaat dit stap voor stap ook beter. Insmeren (bijvoorbeeld na het douchen of zonnebrand) vindt Pim niet prettig, dit wordt nu op een speelse manier geoefend in de Theraplay, stap voor stap gaat het beter. 
 
Pleegouders merken gaandeweg dat Pim hen vaker lichamelijk opzoekt, hij knuffelt meer en komt vaker tegen hen aan zitten. Hij kan aanraking in het algemeen beter verdragen aldus de pleegouders. Dit is een heel positief resultaat.  
 
In het dagelijks leven valt op dat Pim gedurende het theraplay traject steeds minder driftbuien heeft. Hij accepteert meer van pleegouders en gaat “minder uit zijn plaat”. Het gillen, krijsen en boos zijn wordt minder. Pim kan zichzelf al beter reguleren, hij heeft hiervoor een positieve, sensitieve en responsieve aanpak nodig van pleegouders. Dát is wat we met Theraplay oefenen!
Er zijn nog pieken en dalen, de scheidslijn tussen niets aan de hand en erg boos zijn is soms nog dun. Toch merken pleegouders dat de pieken en dalen minder heftig zijn. Pim kan ook sneller weer uit zijn boosheid zijn als pleegouders het geleerde toepassen. 
 

Zingen

Tijdens de sessies wordt duidelijk dat Pim het niet kan verdragen als er (voor hem) gezongen wordt. Nu begrijpen pleegouders opeens waar de onrust vandaan kan komen die er soms 'opeens' is; de link met het zingen hadden zij nog niet eerder gelegd. Aan het eind van het traject is er veel geoefend met zingen, neuriën en samen geluidjes maken. Pim kan er inmiddels echt van genieten als pleegmoeder voor hem zingt. 
Pleegmoeder stuurt een filmpje door waarin Pim op haar schoot ligt, pleegmoeder hem streelt en hij haar steeds weer opnieuw vraagt om in de maneschijn te zingen! Wow! Deze jongen is aan het inhalen, wat een prachtig gezicht! 
 
Pleegmoeder zegt er het volgende over: 'Het traject van theraplay is intensief en mooi geweest waarin Pim en ik een stukje muur naar beneden hebben gehaald. Dit maakt dat ik dichterbij mag komen en dat wanneer hij boos wordt of de muur weer meer aanwezig is, deze met kleine interacties weer wat kan zakken en ik fysiek dichterbij Pim mag komen door een knuffel of kus. De spelletjes komen in het dagelijks leven op een speelse manier terug. Al met al een fijne therapie voor Pim en mij.'
 

Integraal aanbod Parlan

In de aanmeld- en intakefase wordt samen met het kind en de ouder(s) zorgvuldig gekeken welk behandelaanbod het meest passend is. Parlan biedt non-verbale, lichaamsgerichte behandelingen in een integrale context, passend bij onze doelgroep (niet als losstaande interventies bij enkelvoudige problematiek). Dit kan – per regio/afdeling verschillend – bestaan uit vaktherapie beeldend, dramatherapie, PMT, Floorplay, Theraplay, IMH, yoga- en mindfulnesstechnieken, equitherapie, sport, speltherapie, lichaamsgerichte traumatherapie en EMDR. Meer weten over de hulp van Parlan? Neem contact op via toegang@parlan.nl of 088-1240000.
 

Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk