Hoe Karen - samen met netwerk - Meyra stimuleerde toch haar huis uit te gaan
home
      

Parlan werkt systeem- en netwerkgericht. Ons expertnetwerk Gezin & Netwerk stimuleert deze manier van werken. Dat doen de experts onder andere door het delen van kennis en kunde. In deze serie van cliëntverhalen benadrukken we de meerwaarde van systeem- en netwerkgericht werken.

 

Ambulant werker Karen raakt betrokken bij Meyra, een alleenstaande moeder. Moeder is 12 jaar geleden gevlucht naar Nederland. Na enkele jaren in Nederland ontmoette zij een man met wie zij 2 kinderen kreeg. De relatie werd al snel gewelddadig. Zowel moeder als de kinderen zijn daardoor getraumatiseerd. Moeder heeft de relatie vorig jaar verbroken en woont nu met haar kinderen op een flat in Heerhugowaard.

 

Eerwraak

Sinds kort dreigt de schoonfamilie met eerwraak. Dit maakt dat Meyra bang is geworden en de deur niet meer uit durft. In combinatie met onverwerkte trauma’s veroorzaakt deze dreiging suïcidale gedachten. Wanneer Karen betrokken raakt, heeft Meyra samen met de Blijfgroep een veiligheidsplan opgesteld. Moeder heeft de beschikking over een AWARE-knop, een draagbaar alarmsysteem.

 

Lieve, vertrouwde buurvrouw

Karen vraagt Meyra wie zij vertrouwt in haar omgeving. Er blijkt een lieve buurvrouw te zijn. Hun zoons zitten in dezelfde klas. Ze kennen elkaar al sinds Meyra in de flat woont. Karen nodigt de buurvrouw uit bij het eerstvolgende gesprek. Zij spreken af dat Meyra de buurvrouw kan bellen wanneer het haar teveel wordt. De buurvrouw biedt aan Meyra’s boodschappen te doen, maar Karen geeft aan dat het beter is wanneer ze samen boodschappen doen. Dan is Meyra niet alleen en voelt zij zich veiliger. Langzamerhand durft zij meer de straat op, samen met de buurvrouw.

 

Vrijwilliger

Karen en Meyra nemen daarnaast contact op met de vrijwilligersorganisatie om iemand te zoeken die Meyra kan helpen bij haar administratie. Vrij snel vinden ze een vrijwilliger. Het klikt en algauw helpt de vrijwilliger ook als een van de kinderen bijvoorbeeld een lekke band heeft. Als blijkt dat het oudste kind naar een andere school moet, op flinke fietsafstand, biedt de vrijwilliger aan om ’s middags mee naar huis te fietsen. Dit is een enorme opluchting voor moeder, die het fysiek niet aan kan om haar kind op te halen en bovendien dankzij de hulp thuis is als haar jongste kind uit school komt. Af en toe begrijpen Meyra en de vrijwilliger elkaar even niet. Dan bemiddelt Karen en vaak loopt het dan vanzelf weer goed.


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk