Eva fietst vanuit het gezinshuis even langs bij haar moeder
home
      

Parlan werkt systeem- en netwerkgericht. Ons expertnetwerk Gezin & Netwerk stimuleert deze manier van werken. Dat doen de experts onder andere door het delen van kennis en kunde. In deze serie van cliëntverhalen benadrukken we de meerwaarde van systeem- en netwerkgericht werken.
 

In het gezinshuis van Marjan wonen 4 kinderen, die (tijdelijk) niet bij hun ouders kunnen wonen. Marjan: “Kinderen die uithuisgeplaatst worden, gaan weg bij hun ouders. Maar vaak ook bij alle andere familieleden. Oma’s, opa’s, tantes, ooms: ook zij raken het contact met hun kleinkind en neefje of nichtje kwijt. Terwijl ze ontzettend belangrijk kunnen zijn voor het kind. Daarom zijn die familieleden in mijn gezinshuis allemaal welkom.”
 

Goede basis

In het belang van het kind werkt Marjan samen met de ouders en andere familieleden. Haar doel daarbij is dat het kind zo goed mogelijk in de maatschappij kan functioneren, nu en later. Dat ze zich goed en zeker voelen, omdat ze een goede basis hebben meegekregen.

Dat is niet altijd gemakkelijk, geeft Marjan aan: “Laatst ben ik nog door een moeder uitgescholden voor vals kreng. Sommige ouders zien mij als ‘de betere moeder’, of zelfs als de vijand bij wie het kind wèl kan en mag wonen. Ik maak wel situaties mee waardoor ik even stoom moet afblazen bij collega’s. Maar als een kind bij mij komt wonen, krijg ik de ouders en de hele familie er bij. Daar heb ik mee te dealen in mijn rol als gezinshuisouder.”

 

Uiteindelijk maakt goed contact met ouders en andere familieleden haar rol als gezinshuisouder makkelijker, vindt Marjan. Daarom werkt ze aan dat contact vanaf het allereerste begin. “Ik geef aan: het is jouw kind, jij blijft de ouder. We moeten hem samen grootbrengen. Daar hoef je mij niet leuk voor te vinden, maar voor het kind is het belangrijk.” Marjan probeert ouders daarom altijd het gevoel te geven dat zij op de eerste plaats komen.

 

Op de fiets naar moeder

De moeder van Eva, een van de kinderen, woont in de buurt. Eén keer per week eet Eva bij haar moeder en af en toe gaat ze spontaan langs. “Ik ga even naar mijn moeder”, zegt ze dan tegen Marjan. Dan stapt ze gewoon op haar fiets. Het contact met de moeder van Eva is heel goed. Ze komt regelmatig langs in het gezinshuis. “Dat is heel prettig voor Eva,” zegt Marjan, “Ze ervaart helemaal geen loyaliteitsconflict. Eva durft tegen haar moeder te zeggen: ‘Ik vind je heel lief, maar ik woon liever in het gezinshuis.’ Moeder accepteert dat haar dochter bij ons woont, ze respecteert mijn rol als gezinshuisouder. Omdat ze weet dat het nu beter is voor Eva. Dat maakt het voor Eva ontzettend veel makkelijker.”

 

Vorige week had Marjan een gesprek met de moeder die haar eerder had uitgescholden voor vals kreng. Ook oma zat aan tafel. Oma wilde heel graag contact met haar kleinkind. Marjan probeert nu dat contact tot stand te brengen, omdat ze weet dat oma een belangrijke rol kan hebben voor het kind. “Volgende maand is hij jarig. Hopelijk kan oma, samen met moeder, op zijn verjaardagsfeest komen.”


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Stichting de Praktijk