blog gezinshuisouder: Smartphone, vriend van ieder kind.
home

Deze pagina delen

Henny is al 7 jaar gezinshuisouder. Daarnaast is ze ook pleegouder. Ze schrijft over haar gezinshuis in een blog. Allerlei onderwerpen komen aan de orde.

      

Blog 13 gezinshuisouder Henny

Smartphone, vriend waar je grenzen aan moet stellen

De smartphone heeft zich diep genesteld in de wereld van de jongeren. Ze swipen, liken, appen, gamen en streamen wat af. Ze staan er mee op en gaan er mee naar bed. Onder het mom van ‘anders heb ik geen wekker’ of ‘dan kan ik niet kijken of er lessen op school uitvallen’.
 
Menig (gezinshuis)ouder heeft het gezegd: “Leg dat ding eens aan de kant, alsjeblieft.”
Tijdens het eten is het mobielgebruik een no go. Tenminste, als ze hem niet stiekem op schoot hebben en er toch mee in de weer zijn als je niet oplet. Maar zodra het weer even kan, staan ze de afwas te doen met de mobiel in hun handen.
Het toilet is ook een veel gebruikte plek om de laatste updates te bekijken of te gamen. Het liefst onder de afwas.
De badkamer wordt gebruikt als discotheek. Gedownloade takkeherrie, maar soms komt ook André Hazes voorbij. De buren nemen het lawaai op de koop toe.
 
Daarom zijn er dus oordoppen om muziek te luisteren. Weliswaar lekker rustig, maar omdat het volume op 8 staat, moeten we daar weer overheen schreeuwen. En dus is er een nieuwe discussie ontstaan: ‘Haal die doppen uit je oren als ik tegen je praat.‘
Het ding wordt ’s avonds mee naar bed genomen. Onder het tandenpoetsen worden de berichten gecheckt om te voorkomen dat er iets wordt gemist. In bed wordt nog even gekeken of er nieuwe series op Netflix zijn. De rest is al bekeken.
 
Moe maar voldaan wordt de mobiel naast het kussen gelegd. In trilstand. Want als er nog een belangrijk bericht, voel je dat vanzelf. Vermoeid, maar swipend, chattend en gamend wordt de nieuwe dag gestart. Ergens ver weg - omdat het moet -  hoor je een ‘Goedemorgen’.
 
Wat moeten ze toch zonder deze vriend. Mijn dag begint weer met grenzen stellen.
 
 

Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk