Ahmed grijpt zijn kansen in Nederland
home
      

Ahmed (19) uit Syrië grijpt zijn kansen in Nederland

Parlan begeleidt op diverse plekken in Noord-Holland gevluchte kinderen naar zelfstandigheid. Ahmed kwam op zijn 17e in Nederland aan. Met hulp van Parlan stippelde hij zijn toekomst uit. Nu is hij hard bezig deze te verwezenlijken.

Vluchten

Ahmed (19) is Syrisch. Hij was met zijn familie op vakantie in Turkije toen de oorlog in Syrië verergerde. Zijn vader besluitt dat de familie niet terug keert. Een wijs besluit, zo blijkt later. Hun huis is gebombardeerd.
 
De familie valt uit elkaar. De zus van Ahmed gaat terug naar Syrië om te trouwen. Ook zijn andere zus vertrekt naar het buitenland. In 2016 gaat Ahmed zelf het gesprek met zijn ouders aan: “Ik kon niet aarden in Turkije en kreeg niet voldoende kansen om mij te ontwikkelen. Ik wilde naar Nederland. Mijn ouders vonden het heel moeilijk om mij te laten gaan maar hebben natuurlijk het beste met mij voor.”
 
Hij vertrekt met een vriend. Zij zwerven 3 weken lang zonder paspoort door verschillende landen. Ahmed: “Ik startte in het AZC van Ter Apel. Na vijf dagen verhuisde ik naar het AZC in Den Helder. Na een tijdje kreeg ik een brief dat ik weer naar Ter Apel moest. Toen ik daar was hoorde ik dat ik in Nederland mocht blijven. Ik ging weer terug naar Den Helder. Toen kwam hulp van Parlan in beeld.”
 

Kansen grijpen

Ahmed woont 1 jaar zelfstandig op een flat met begeleiding van Parlan. Met Iris, de gedragsdeskundige, maakt hij een perspectiefplan waarin hij zijn toekomstdroom beschrijft. En hoe hij daar naartoe werkt. Ahmed: “Ik wilde graag Nederlands leren en heb nu Nederlandse les. Ik wilde graag naar school en zit nu op het Horizon Collega, richting zorg en welzijn. En ik wilde een eigen woning. Ik woon samen met mijn Nederlandse vriendin Kyra. Ik leerde haar kennen toen ik in de woning van Parlan woonde. Ze was mijn buurvrouw en kwam kennis maken. Ik nodigde haar uit voor het eten. Nu hebben we al anderhalf jaar verkering.”
 
Als je een statushouder bent, dan mag je familie ook naar Nederland komen. Natuurlijk wilde Ahmed dat. Zijn wens werd onderzocht door Vluchtelingenwerk. In 2017 kwamen zijn ouders en broertje naar Nederland. Ahmed: “Ze wonen vlak bij mij. Ze zijn gelukkig en trots op maar ook verdrietig. Ons huis in Syrië is weg en mijn zus is daar niet veilig. Mijn vader wil hier graag werken maar dat kan nog niet. Eerst moet hij de taal leren en weten hoe alles hier werkt. Ze spreken wel al een beetje Nederlands hoor."
 

Toekomst

Ahmed weet nog niet of hij terug wil naar Syrië: “Het is hier veilig. Ik wil een nieuw leven maken en vergeten wat er gebeurd is.
Ik kom misschien volwassen over maar ik ben pas 19 jaar. Ik zie mijn toekomst goed tegemoet. Ik mag hier leren en ontvang studiefinanciering. Ik loop stage bij Parlan, op de afdeling waar ik zelf ook begeleiding kreeg. Ik heb een vriendin en wil later een goede baan."
 
Foto vlnr: moeder, Talal (broer), Kyra (vriendin) en vader. De selfie is door Ahmed zelf genomen.
 

 

 


Parlan
Van der Lijnstraat 9
1817 EH Alkmaar
T: 088 124 00 00
E: contact@parlan.nl
Transferium Jeugdzorg Stichting de Praktijk